Trip to Makkah – Umrah at December 2010 ~ Muharram 1432

Tags:
Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

After few trip to Saudi Arabia’s embassy in Kuala Lumpur…

which reside inside the “Dewan Perniagaan”..

.. we managed to get the Umrah’s VISA approval on the passport. :)

Then the journeys start the next day flight MH150 ~ which is departing Kuala Lumpur to Jeddah ,
at 1515H…

We arrived there around 6.30PM ‘s Jeddah time.. which is about Maghrib time..

We had a nice meal and “Air Zam-Zam” that night before completing our first tawaf and saei..
a bit tiring.. but am so excited and very grateful for being able
to visit Kaabah and doing “tawaf rukun” ( my first time as an adult.. )

Well, first time being in IHRAM.. very interesting experience indeed..

Thanks to Bajuri for guiding and assisting, touring with me during first umrah..
Alhamdulillah.. we managed to complete our first umrah by 0230AM .. :)
tired .. but WORTH it !!

then next day we returned back again to performed the 2nd UMRAH and
we repeat until the 7th one..
( there were said 7 UMRAH may had same reward as one Hajj )

From there to repeat was not that difficult ..

1. “Niat at Miqat outside of Tanah Haram” ~ intention at Taneem (6-8KM from Masjidil Haram) (outside the Holy Land)

there is a bus service .. which cost only SAR 2. (Saudi Arabia Riyal)

either performed “solat sunat ihram” there or not is optional as long as the intention is made there with IHRAM.

inside the taneem mosque ..

2. Followed by Tawaf at Kaabah .. 7 times.. with wuduk.


Morning time is a bit NOT PEAK hours.. so can be completed quite fast compared to other time.

3. Saei ~ between safaa and Marwah .. also 7 times.

yes.. for man it is sunat to run between the two “green light” about 150m..

“Bukit Safaa..”

4. “Bercukur”
cut some hair at the end .. to complete..

.. then can remove IHRAM all do all thing that’s prohibited during IHRAM ~ TAHALLUL..

after that i was visiting around..
get to Hajaratul Aswad.. ~ the feeling is amazing.
Hijr Ismail.. Maqam Ibrahim..

then just reciting quran or solat sunat.. iktikaf in masjidilharam..until Zohor prayer..

Sharing is caring
Sharing is caring

About Namran Hussin

a soft spoken guy... with exceptional interest in computers and technology. I love to learn new thing and also love to break thing for the sake of learning.. but I do abide to the self-imposed limitation or certain thing such as social thing in life, thing can be done and thing that must be avoided at whatever cost such as drug,illegal tracking, smoke,illicit activity..etc.muahahaha let's share what we had in this short term of the life.! make it worth of the living.~

16 thoughts on “Trip to Makkah – Umrah at December 2010 ~ Muharram 1432

  1. Wahi

    Salam,
    Bukankah Saudi tidak mengeluarkan visa pada masa tersebut, macam mana boleh dapat? Visa tu buat sendiri kah, maksud saya tanpa melalui travel ejen..?

    1. namran Post author

      Salam.

      Ya, VISA tu memang biasanya tak dikeluarkan pada masa tersebut.
      perancangan awal nak buat VISA ziarah berdasarkan jemputan..
      tetapi last minute ubah kepada VISA umrah..
      a’a tidak melalui travel ajen..cuma untuk online enjazit form je bayar kat agen ~ RM90 per form.
      lain2 semua urus sendiri.. Alhamdulillah.

  2. Wahi

    Sebenarnya saya pun nak menunaikan umrah bulan 3 ni dan saya pun pergi tanpa travel ejen. Tapi cerita dari saudara tak sama dengan maklumat yg saya baca dari Kementerian Haji Saudi. Boleh tak saya nak hubungi saudara untuk dapatkan serba sedikit maklumat, mungkin saudara boleh bgtau no telefon saudara melalui email saya

  3. izzati

    salam, panggilan Illahi telah sampai dan tuan berjaya menempuhinya. alhamdulillah. saya saya juga ingin bertanya kan bagaimana cara untuk mendapatkan visa umrah kerana saya ingin ke sana jika Allah izinkan. saya ingin pergi tanpa agent. boleh mohon bantuan tuan? tunjuk dan ajarkan cara mendapatkan visa umrah yang berharga rm90 seperti tuan nyatakan…terima kasih

  4. nik karimah

    Salam. Syukur kepada Allah kerana memberikan jalan kepada tuan mengerjakan umrah. Saya juga menunggu panggilan Allah. Mohon bantuan tuan memberi tunjuk ajar mendapatkan visa umrah tanpa agen dan menempah hotel di sana.

    Terima kasih.

  5. agop

    Boleh tak pm saya kaedah mendapatkan visa melawat ke arab saudi tanpa agen. Untuk pengetahuan anda isteri saya bekerja di sana dan segala dokumen seperti salinan igama ada bersama saya. Apakah dokumen serta jumlah wang yang perlu disediakan untuk mendapatkan visa bagi membolehkan saya pergi ke sana.

  6. hj amar

    Salam en Namran,
    Saya berminat nak buat umrah… tanpa melalui agent.. tambah pulak air asia dah buat penerbangan ke jeddah.
    Boleh en Namran email atau bg contact nombor en namran utk sy hubungi.
    Bila saya buka web yg dimaksudkan itu… rasa sya utk warga US & British kan?

    Email saya:
    amar13my@yahoo.com

  7. zawawi

    dah cuba buka buat tempahan tiket airasia ke jeddah…. belum bukak daaaaa…. rasanya kalau boleh buat visa sendiri,,, agent tak boleh cari makan laaaa…. atau mungkin boleh cuma terhad… lagipong kalau lah satu hari 5 flight ke jeddah baru 2000 orang…. eh takan sampai 5 flight sehari? banyak tu…

  8. azman

    salam semua…saya dah beli tiket airasia…cume saya harap dapatlah tuan2 kongsi tips buat umrah tanpa agent…spt urusan visa..hotel..transpot dsbnya. t. kasih

  9. Shamsul

    Syukur, saya dah pernah dua kali buat umrah tanpa ajen. Kos yang akan dapat dikurangkan adalah dalam 40-50%. Bayangkan kalau ajensi caj RM600 sehari untuk bilik dua orang full board hotel 3 bintang, padahal kalau uruskan sendiri lebih kurang RM180 je – bilik RM120 ke RM140, makan dalam RM40 ke RM60 dah habis mewah dah tu. Kali kedua saya Umrah, duduk di hotel Hilton lebih kurang 30-40 meter dari Haram, bila-bila nak gi sembahyang kat kaabah boleh, lepas sembahyang balik hotel mandi, rehat, lepas tu turun lagi… Kos hotel tu cuma RM800 sehari uuntuk dua orang, kalau travel agent akan charge RM1,200 sehari untuk seorang(jauhkan bezanya?). Jangan takut kenderaan kat Mekah/Madinah tak ada, kalau tau caranya, kenderaan bersepah di sana. Cuma kita hanya perlukan travel agent untuk dapatkan visa umrah (wajib). Kalau kita uruskan sendiri, travel agent boleh bagi form dan submitkan dengan harga RM100-RM150 je. InsyaAllah mudah sangat, tahun ni saya dah tempah tiket air asia untuk satu family (9 orang, hotel dan kenderaan dah ditempah, bajet campur makan minum lebih kurang RM25,000 sahaja, kalau ikut agensi paling murah RM50,000 kut…50% dah save. Hotel? Hilton la, 5 bintang, baling batu pun boleh sampai Kaabah (Kalau travel agent Hotel Hilton ni mau lebih RM100,000 kena keluarkan duit). InsyaAllah, kalau nak saya kongsikan pengalaman emel seaworldforlelong@gmail.com kerana saya yakin Allah akan kongsikan amal ibadat Tuan/Puan di Mekah/Madinah kelak dengan saya yang telah memberikan jalan untuk berumrah dengan bajet ciput. Kalau nak ikut family saya ke sana pun boleh, tapi masa saya tempah Air Asia dulu untuk 7 hingga 16 Mei cuma RM399 + RM26(2 x Makan dalam flight) + RM50(Bagasi) = RM475 sehala utk seorang. Sekarang tak tau la, RM3,000 dah kut. InsyaAllah kita berkongsi, dengan satu syarat – Tuan/Puan kena kongsikan pengalaman Tuan/Puan pada orang lain pula…biar ilmu yang saya beri pada Tuan/Puan berkembang hingga hari kiamat…

Comments are closed.

%d bloggers like this: